Strategia de brand vs identitatea de brand intelegerea diferentelor Toud

Strategia de brand vs identitatea de brand: intelegerea diferentelor

Ce este strategia

O strategie este un plan pe termen lung de actiune conceput pentru a atinge un anumit obiectiv sau set de obiective. Acest lucru este fals! O strategie nu este un plan. Strategia si planificarea nu sunt acelasi lucru. Un plan este pur si simplu un plan, in timp ce o strategie cuprinde mult mai mult. Conform lui Roger Martin, strategia implica luarea unei serii de decizii interconectate si cu impact, care pozitioneaza o organizatie pentru succes, in loc sa fie un document de planificare extins. El afirma ca strategia este despre pozitionarea organizatiei pentru a castiga.

Conform lui Roger Martin, o strategie necesita un cadru teoretic care explica de ce se alege o anumita cale inainte, precum si cum trebuie sa fie serviti clientii pentru a atinge obiectivul dorit. Strategia ar trebui sa fie usor de tradus in pasi actionabili. In timp ce planificarea actiunilor face parte din proces, este un aspect minor in comparatie cu cadrul general al strategiei.

Trebuie, de asemenea, subliniat ca este imposibil sa se creeze identitatea brandului inainte de a avea strategia de brand. Acest lucru se datoreaza faptului ca identitatea brandului se refera la modul in care organizatia se prezinta, dar este crucial sa o integreze in cadrul alegerilor strategice si sa selecteze o cale care va ajuta la castigarea inimilor si mintilor publicului. Fara a lua aceste decizii, nu este posibil sa se creeze o identitate de brand puternica care sa rezoneze cu lumea exterioara. Cu toate acestea, dupa dezvoltarea strategiei de brand (care include identitatea de brand), aceasta poate fi extrasa si prezentata asa cum este, fara a face referire la deciziile si obiectivele care o sustin.

Strategia implica identificarea pasilor sau actiunilor necesare pentru a atinge rezultatul dorit, precum si resursele, abilitatile si capacitatile necesare pentru a executa planul.

Strategiile pot fi dezvoltate pentru diverse scopuri, cum ar fi afaceri, marketing, dezvoltare personala sau operatiuni militare. In general, o strategie ar trebui sa se bazeze pe o analiza temeinica a situatiei si sa ia in considerare orice restrictii sau obstacole care pot afecta capacitatea de a atinge obiectivul.

O strategie bine formulata ar trebui sa fie suficient de flexibila pentru a se adapta la schimbarile de situatie sau mediu si ar trebui sa includa un sistem pentru monitorizarea progresului si efectuarea ajustarilor necesare. Strategiile eficiente implica adesea colaborare si comunicare intre membrii echipei sau partile interesate si pot necesita revizuire si evaluare continua pentru a se asigura ca raman relevante si eficiente in timp.

Ce este identitatea

In mod general, identitatea se refera la caracteristicile, trasaturile, calitatile sau atributele care fac ca o persoana sau o entitate sa fie distincta fata de altele. Identitatea poate fi vazuta ca un set de caracteristici care definesc cine sau ce este cineva sau ceva.

Pentru indivizi, identitatea poate include o gama larga de factori, cum ar fi aspectul fizic, trasaturile de personalitate, background-ul cultural, valorile, credintele si experientele. Identitatea unei persoane poate fi influentata si de factori precum genul, varsta, clasa sociala, religia si nationalitatea.

Identitatea poate fi modelata de o varietate de factori, inclusiv experientele personale, interactiunile sociale, normele culturale si asteptarile sociale. De multe ori, este un concept in evolutie si dinamic, schimbandu-se si evoluand in timp, pe masura ce experientele si circumstantele unei persoane se schimba.

In termeni mai largi, identitatea poate sa se refere si la caracteristicile sau trasaturile care definesc o anumita grupa, comunitate sau organizatie. In acest sens, identitatea poate fi legata de valorile, credintele, obiceiurile si practicile comune care disting un grup de altele.

Electromontaj - branding, identitate vizuala, website redesign

Diferentele dintre identitate si imagine

Identitatea si imaginea sunt concepte legate, dar exista unele diferente importante intre cele doua.

Identitatea se refera la caracteristicile, trasaturile sau atributele care definesc cine sau ce este ceva sau cineva. Adesea este mai fundamentala si intrinseca, reprezentand calitatile esentiale care fac ca ceva sau cineva sa fie unic. Pentru indivizi, identitatea este adesea formata de factori precum experientele personale, contextul cultural, valorile si credintele.

Imaginea, pe de alta parte, se refera la modul in care ceva sau cineva este perceput de ceilalti. Poate fi considerata proiectia externa a identitatii. Imaginea este adesea formata de factori precum relatiile publice, branding-ul, marketingul si strategiile de comunicare. Imaginea poate fi influentata de o varietate de factori precum acoperirea mediatica, publicitatea si social media, printre altele.

In general, identitatea este esenta a ceea ce este ceva sau cineva, in timp ce imaginea este modul in care identitatea este perceputa de ceilalti. In timp ce identitatea este adesea formata de factori interni, imaginea poate fi formata de factori externi precum perceptia publica si strategiile de branding.

Ce este brandul

In timp ce un brand poate include aspecte atat ale imaginii, cat si ale identitatii, brandul in sine se refera, in primul rand, la modul in care oamenii percep si gandesc despre o companie sau produs. Cu alte cuvinte, brandul este imaginea pe care oamenii o au in mintea lor atunci cand se gandesc la companie sau produs.

Aceasta perceptie poate fi influentata de o gama larga de factori, inclusiv publicitatea, marketingul, relatiile publice, social media si alte forme de comunicare. Acesti factori pot modela modul in care oamenii vad compania sau produsul si pot crea o anumita impresie sau un sentiment despre acesta.

In acest sens, brandul nu este neaparat acelasi lucru cu identitatea reala a companiei sau produsului. Identitatea unei companii sau a produsului este setul de caracteristici, valori si calitati care o fac unica si o disting de alte companii sau produse. Acestea pot include lucruri precum misiunea, viziunea, valorile, cultura si istoria companiei.

In timp ce un brand puternic poate reprezenta in mod precis identitatea companiei sau a produsului, acesta poate fi diferit de identitatea reala. De exemplu, o companie poate avea un brand puternic care sugereaza ca este inovatoare si avangardista, dar identitatea sa reala poate fi mai traditionala si conservatoare.

In cele din urma, scopul unui brand puternic este de a crea o imagine pozitiva si memorabila in mintea consumatorilor, in timp ce reprezinta in mod precis identitatea companiei sau produsului.

Ce este strategia de brand

Strategia de brand include identitatea de brand si contureaza teoria despre modul in care o organizatie creeaza un impact asupra publicului, se conecteaza cu ei si castiga in cele din urma loialitatea lor. Aceasta implica luarea unui set de alegeri strategice si determinarea caii pentru a le implementa.

O strategie de brand este mai mult decat un plan pe care o companie il dezvolta pentru a construi si gestiona brandul sau. Este o teorie despre modul in care compania va cuceri inimile si mintile publicului. Explica de ce si cum organizatia va castiga! Poate include o varietate de tactici pentru a influenta modul in care oamenii percep brandul. Cu toate acestea, imaginea finala a brandului este creata in mintea consumatorilor si nu este in intregime controlata de companie.

Imaginea pe care oamenii o au despre un brand este influentata de o varietate de factori, inclusiv eforturile de marketing si publicitate ale companiei, calitatea produselor, serviciile pentru clienti, prezenta pe canalele de social media si reputatia generala. Cu toate acestea, in cele din urma, este in mainile consumatorilor sa decida cum percep brandul, iar perceptiile lor pot fi influentate de o gama larga de factori care sunt in afara controlului companiei.

De aceea este important pentru companii sa dezvolte o strategie de brand care se concentreaza pe crearea unei imagini pozitive si autentice, in timp ce este si flexibila si adaptabila la schimbarile in perceptiile consumatorilor si conditiile de pe piata. Prin dezvoltarea unei strategii puternice de brand si executand-o consecvent in timp, companiile pot ajuta la modelarea imaginii brandului lor si la construirea unei reputatii pozitive care sa rezoneze cu consumatorii.

Pentru a dezvolta o strategie de brand puternica, este important ca o companie sa defineasca mai intai identitatea sa, care include misiunea, valorile si scopul general al acesteia.

Definirea identitatii unei companii implica clarificarea a ceea ce face compania, ceea ce reprezinta si ce o face unica in comparatie cu alte companii din aceeasi industrie sau piata. Acest lucru implica de obicei crearea unei declaratii clare a misiunii, care detaliaza scopul si obiectivele cheie ale companiei.

In plus fata de misiune, este important sa se dezvolte si un set de valori fundamentale care reflecta cultura si credintele companiei. Aceste valori pot ghida procesele de luare a deciziilor ale companiei si pot contribui la definirea imaginii generale de brand.

Odata ce identitatea companiei a fost definita, strategia de brand poate fi dezvoltata pe baza acestei identitati. Acest lucru poate implica crearea unei identitati vizuale unice, cum ar fi un logo, o schema de culori si alte elemente vizuale, care reflecta valorile si scopul companiei.

Strategia de brand poate implica si crearea unei platforme care comunica mesajele cheie ale companiei si elementele care o diferentiaza in fata publicului tinta. Aceste mesaje trebuie sa fie consistente pe toate canalele de comunicare, inclusiv materialele de marketing, retelele de socializare si interactiunile cu serviciul de asistenta pentru clienti.

In general, o strategie puternica de brand se bazeaza pe o intelegere clara a identitatii si scopului companiei. Prin definirea identitatii si a valorilor sale, o companie poate crea un brand autentic, consistent si captivant pentru publicul sau tinta.

Strategie de brand versus identitate de brand

O strategie de brand este un set de alegeri bazate pe o teorie, este un sistem pe care o companie il creeaza pentru a construi si gestiona brandul sau si include identitatea brandului, care este o componenta critica a strategiei.

Identitatea de brand defineste ce este si ce nu este o organizatie, si comunica, de asemenea, cum si de ce este diferita fata de alte organizatii. Aceasta identitate este exprimata in mod obisnuit prin numele companiei, logo, slogan, mesajele, identitatea vizuala si personalitatea generala a brandului.

Identitatea brandului este importanta deoarece serveste ca baza pentru toate activitatile de construire a brandului. Ajuta la comunicarea valorilor, credintelor si scopului companiei, si ofera un cadru pentru crearea experientelor de brand consistente si memorabile in toate punctele de contact.

De exemplu, daca identitatea brandului unei companii este concentrata pe inovatie si tehnologie de varf, strategia sa de brand poate include tactici precum dezvoltarea de produse noi si inovatoare, exploatarea noilor tehnologii si crearea unei prezente puternice pe retelele sociale pentru a interactiona cu publicul tinta.

Pe de alta parte, daca identitatea brandului unei companii se concentreaza pe furnizarea de servicii si suport de inalta calitate pentru clienti, strategia sa de brand poate include tactici precum investitii in pregatirea si dezvoltarea personalului de servicii pentru clienti, crearea de resurse si instrumente pentru asistenta clientilor si crearea unei culturi orientate spre clienti in cadrul intregii organizatii.

In ambele cazuri, strategia de brand este construita pe baza unei intelegeri clare a identitatii brandului companiei si a modului in care poate fi valorificata pentru a construi un brand puternic si captivant care rezoneaza cu publicul tinta.

Ce este identitatea vizuala

Identitatea vizuala a brandului se refera la elementele vizuale ale acestuia, cum ar fi logo-ul, tipografia, paleta de culori si alte elemente de design. Aceste elemente vizuale sunt ceea ce oamenii vad si recunosc in mod obisnuit ca parte a bandului unei companii.

Identitatea vizuala este un aspect important al identitatii generale a brandului unei companii, deoarece ajuta la crearea unei imagini recunoscute si memorabile a acestuia. Cand oamenii vad logo-ul sau alte elemente vizuale ale unei companii, pot identifica rapid brandul si il pot asocia cu anumite valori, produse sau experiente.

Identitatea vizuala a brandului poate fi utilizata pentru a comunica o gama larga de atribute ale acestuia, inclusiv personalitatea brandului, valorile, pozitionarea si propunerea sa unica de vanzare. De exemplu, un brand de lux poate utiliza o identitate vizuala eleganta si sofisticata pentru a comunica pozitionarea sa premium, in timp ce un brand distractiv si jucaus poate utiliza culori stralucitoare si tipografie indrazneata pentru a comunica personalitatea sa energica si usoara.

In plus fata de logo si alte elemente de design, identitatea vizuala a brandului poate include si alte elemente vizuale, precum stilul de fotografie, designul de ambalaj si creativitatea publicitara. Prin crearea unei identitati vizuale a brandului consistente si coerente pe toate punctele de contact, o companie poate ajuta la construirea unui brand puternic si memorabil care rezoneaza cu publicul sau tinta.

In ansamblu, identitatea vizuala a brandului este un aspect important al identitatii globale a unei companii, deoarece este partea a brandului care este cel mai usor de recunoscut si de retinut de catre public.

Ce este un manual de brand si cum poate fi conectat cu identitatea vizuala

Un manual de brand este un set de reguli care descriu modul in care brandul unei companii trebuie prezentat vizual, in ceea ce priveste logo-ul, tipografia, paleta de culori si alte elemente de design. Manualul ofera un cadru pentru crearea unei identitati vizuale coerente si omogene pe toate punctele de contact si ajuta la asigurarea faptului ca brandul este prezentat intr-un mod memorabil si recunoscut de catre publicul tinta.

Manualul de brand include de obicei reguli pentru utilizarea logo-ului companiei, cum ar fi dimensiunea, amplasarea si cerintele de spatiu clar. De asemenea, poate include reguli pentru tipografie, inclusiv stiluri de fonturi si dimensiuni pentru diferite tipuri de continut, precum si reguli pentru utilizarea culorilor, inclusiv palete de culori primare si secundare si coduri de culori specifice.

In plus fata de aceste elemente vizuale de baza, manualul de brand poate ghida stilurile de fotografie, tratamentele de design grafic si alte elemente vizuale care fac parte din identitatea vizuala a brandului.

Prin urmarea manualului de brand, designerii si specialistii in marketing se pot asigura ca toate punctele de contact ale brandului, cum ar fi site-urile web, retelele sociale, materialele de marketing si ambalajele, sunt coerente si aliniate cu identitatea vizuala. Aceasta coerenta ajuta la recunoasterea brandului si consolideaza identitatea si reputatia generala a acestuia.

In general, un manual de brand este o unealta esentiala pentru gestionarea identitatii vizuale a unui brand si asigura faptul ca aceasta este prezentata intr-un mod coerent, recunoscut si aliniat cu valorile si personalitatea brandului.

Legatura dintre strategia de brand, identitatea de brand si identitatea vizuala

In concluzie, strategia de brand este un set de alegeri strategice bazate pe motivele si modul in care organizatia va cuceri inimile si mintile publicului pentru a-si atinge obiectivele de marketing si de afaceri. Acest plan include identitatea brandului, care este esenta de baza a acestuia, inclusiv valorile sale, personalitatea, misiunea si propunerea sa unica de vanzare. Identitatea brandului sta la baza brandului si serveste ca punct de plecare pentru crearea unei identitati vizuale coerente si recunoscute.

Identitatea vizuala de brand este reprezentarea vizuala a acestuia, inclusiv logo-ul sau, paleta de culori, tipografia si alte elemente de design. Este partea brandului pe care oamenii o vad si o recunosc si creeaza o imagine memorabila si recunoscuta a acestuia in mintea publicului tinta. Identitatea vizuala este o parte importanta a identitatii generale a brandului, deoarece este partea care este perceputa si retinuta cel mai usor de catre public.

Toate cele trei concepte sunt strans legate, deoarece strategia de brand include identitatea brandului si identitatea vizuala, iar aceasta din urma se bazeaza pe fundatia identitatii brandului. Avand o identitate de brand clara si bine definita, o companie poate dezvolta o identitate vizuala coerenta si bine conturata, care sa comunice eficient valorile sale, personalitatea si propunerea sa unica de vanzare catre publicul tinta. Un manual de brand este adesea utilizat pentru a asigura ca identitatea vizuala este consistenta in toate punctele de contact si este aliniata cu strategia si identitatea generala a brandului.

In general, o strategie puternica de brand, o identitate de brand bine definita si o identitate vizuala de brand consistenta sunt componente esentiale ale construirii unui brand de succes care rezoneaza cu publicul tinta, construieste loialitate si isi atinge obiectivele de afaceri.

Pentru aprofundarea acestui subiect, noi, echipa Toud, recomandam si studierea acestui articol – hbr.org