Povestea brandului - cum sa construiesti organizatii puternice

Povestea brandului – cum sa construiesti organizatii puternice

Despre povestea brandului si cum te poate ajuta ea in procesul de a crea organizatii puternice

Ce este povestea brandului si cum sa creezi una

Story Brand este un cadru de marketing dezvoltat de Donald Miller care ajuta companiile sa-si clarifice mesajul si sa se conecteze cu publicul lor. Ideea din spatele framework-ului este sa ajute companiile sa utilizeze povestirea pentru a comunica ceea ce fac intr-un mod clar si captivant, care sa atraga clientii.

Pentru a crea o poveste de brand, companiile trebuie sa se concentreze pe trei elemente-cheie: eroul, problema si solutia. Eroul este clientul, iar problema este provocarea sau punctul de durere cu care se confrunta clientul. Solutia este produsul sau serviciul pe care afacerea il ofera pentru a ajuta clientul sa depaseasca acea provocare.

Pentru a crea o poveste de brand, companiile trebuie sa dezvolte o naratiune care sa lege aceste trei elemente intr-un mod clar si captivant. Acest lucru poate fi realizat identificand valorile de baza si motivatiile publicului tinta si utilizand aceste insights pentru a crea un mesaj care sa se adreseze direct nevoilor si dorintelor lor.

Un element cheie al framework-ului povestii de brand este dezvoltarea unui scenariu, care este un sablon pentru modul in care o companie ar trebui sa-si comunice mesajul. Acest scenariu ar trebui sa includa o explicatie clara si concisa a ceea ce face compania, cum rezolva problema unui client si ce o diferentiaza fata de concurenta.

In ansamblu, crearea unei povesti a brandului implica dezvoltarea unui mesaj clar si captivant care rezoneaza cu clientii si ii ajuta sa vada valoarea produsului sau serviciului unei companii. Prin concentrarea pe erou, problema si solutie, afacerile pot crea o naratiune care se conecteaza cu clientii la un nivel profund si emotional, si in cele din urma ajuta la stimularea vanzarilor si a cresterii.

Cum sa folosesti story arcs pentru a crea o poveste mai captivanta?

Story arcs sunt un instrument esential pentru crearea povestilor captivante, fie ca este vorba de un roman, un film, un serial TV sau orice alt mediu. Un story arc reprezinta traseul pe care il parcurge o poveste de la inceput pana la sfarsit, inclusiv intriga, climaxul si deznodamantul. Prin utilizarea story arcs, puteti crea o naratiune captivanta care transmite publicului emotie. Iata cateva sfaturi despre cum sa utilizezi story arcs pentru a crea povesti mai captivante:

 • Identifica elementele cheie ale unui story arc
   Fiecare story arc are patru elemente principale – expozitiune, intriga, climaxul si deznodamantul. Expozitiunea pregateste terenul prin introducerea personajelor, a decorului si a conflictului. Intriga construieste tensiune si duce la climax, care este punctul cu cea mai mare tensiune din poveste. Deznodamantul ofera incheiere.
 • Dezvolta-ti personajele
  Povestile captivante au personaje bine dezvoltate, pentru care publicul simte empatie. Asigura-te ca personajele tale au personalitati distincte, motivatii si obiective. Alegerile pe care personajele le fac in timpul intrigii ar trebui sa fie conforme cu caracterul lor si sa faca povestea sa avanseze.
 • Creeaza tensiune
  Pentru a pastra atentia publicului, trebuie sa creezi tensiune pe tot parcursul povestii. Intriga ar trebui sa fie o serie de obstacole pe care personajele trebuie sa le depaseasca pentru a ajunge la climax. Fiecare obstacol ar trebui sa fie mai provocator decat cel anterior si sa tina publicul in suspans cu privire la ce se va intampla in continuare.
 • Creeaza un deznodamant satisfacator
  Deznodamantul ar trebui sa aduca lumina in poveste si sa ofere incheiere publicului. Cu toate acestea, ar trebui sa fie si satisfacator si sa fie in concordanta cu temele si dezvoltarea personajelor din poveste.
 • Foloseste anticiparea si rememorarile
  Anticiparea si rememorarile sunt tehnici care pot crea un sentiment de continuitate si unitate in poveste. Anticiparea sugereaza ceea ce urmeaza sa vina, in timp ce rememorarile fac referire la evenimentele anterioare din poveste. Aceste tehnici pot crea un sentiment de coerenta si pot ajuta publicul sa se simta mai implicat in poveste.

In ansamblu, utilizarea story arcs este o modalitate excelenta de a crea povesti captivante care mentin publicul implicat de la inceput pana la sfarsit. Prin urmarea acestor sfaturi, poti crea o naratiune captivanta care rezoneaza cu publicul tau si lasa o impresie care dureaza.

CARBONOFF identitate de brand logo design web design proiect credite de carbon Toud branding design agentie branding agentie design TOUD

De ce este important sa ai o poveste pe care sa o spui

Exista mai multe motive pentru care este mai eficient sa ai o povestea decat sa comunici pur si simplu ce face si ce isi doreste o companie.

In primul rand, o poveste este mai captivanta si mai memorabila decat o lista de fapte sau caracteristici. Oamenii sunt in mod natural atrasi de naratiuni, iar o poveste bine construita poate captiva publicul si poate crea o conexiune emotionala cu acesta.

In al doilea rand, o poveste ofera context si sens misiunii si valorilor unei companii. Ea ajuta sa ilustreze de ce exista o companie, pentru cine si cum isi propune sa faca o diferenta in lume.

Pe de alta parte, o poveste poate diferentia o companie de concurentii sai. In timp ce multe companii pot oferi produse sau servicii similare, o poveste unica poate scoate in evidenta o companie si poate crea o impresie durabila in mintile clientilor si a partilor interesate.

In cele din urma, o poveste poate inspira si motiva atat stakeholderii interni, cat si pe cei externi. O naratiune captivanta poate mobiliza angajatii in jurul unei viziuni si scopuri comune, in timp ce ii poate inspira pe clienti sa devina sustinatori loiali ai brandului. Personalitatea brandului este un element cheie in crearea unei povesti captivante. Aceasta poate fi folosita pentru a contura naratiunea sau pentru a crea o voce a brandului consecventa si autentica, care rezonaza cu publicul tinta.

Iata cateva exemple de poveste a brandului:

 • Campania „Just Do It” a Nike, care subliniaza ideea de perseverenta si depasirea obstacolelor pentru a-ti atinge obiectivele.
 • Povestea originii Apple, care se concentreaza pe spiritul rebel si inovator al companiei si pe misiunea sa de a contesta status quo-ul.
 • Modelul „Unul pentru Unul” al TOMS Shoes, care povesteste angajamentul companiei fata de responsabilitatea sociala si furnizarea de incaltaminte copiilor nevoiasi.
 • Campania „Imparte o Coca-Cola” a Coca-Cola, care subliniaza rolul brandului in a aduce oamenii impreuna si in a promova conexiunea si comunitatea.
 • Accentul pus de Ben & Jerry’s pe activitatea sociala si de mediu, care este impletit in povestea si misiunea brandului.

Povestea de brand a Nike

Crearea unui brand de succes pe scurt despre 5 legende - Nike, PHIL KNIGHT

Nike este unul dintre cele mai iconice si de succes branduri din lume. Compania a fost fondata in 1964 de Phil Knight si Bill Bowerman si initial vindea incaltaminte sub numele „Blue Ribbon Sports”. In 1971, compania si-a schimbat denumirea in Nike, preluand numele zeitei grecesti a victoriei. Misiunea companiei este de a inspira si inova, iar aceasta isi propune sa realizeze acest lucru prin crearea de produse inovatoare si de inalta calitate care ajuta sportivii sa performeze la cel mai inalt nivel.

Cadrul StoryBrand propus de Donald Miller sugereaza ca o poveste de brand ar trebui sa urmeze un schelet specific care include urmatoarele elemente: un personaj, o problema, un ghid, un plan, un indemn la actiune si un succes. Iata cum se aplica aceste elemente la povestea de brand a Nike:

 • Personaj – Povestea se concentreaza pe client, care de obicei este un sportiv care doreste sa-si imbunatateasca performanta.
 • Problema – Problema cu care se confrunta clientii Nike este provocarea de a concura la cele mai inalte niveluri ale sportului lor. Aceasta este o sarcina dificila si adesea intimidanta, care necesita multa munca si dedicatie.
 • Ghid – Nike se pozitioneaza ca ghid sau mentor pentru clientii sai. Compania le ofera instrumentele, antrenamentele si motivatia de care au nevoie pentru a-si atinge obiectivele.
 • Plan – Planul Nike este de a crea cele mai bune produse si programe de antrenament pentru sportivi. Investesc masiv in cercetare si dezvoltare pentru a crea produse inovatoare care ajuta sportivii sa performeze la cel mai bun nivel.
 • Indemn la actiune – Chemarea la actiune a Nike este „Just Do It” (Pur si Simplu Fa-o). Acest slogan incurajeaza clientii sa actioneze si sa inceapa sa lucreze pentru a-si atinge obiectivele, fie ca este vorba de atingerea unei performante personale, castigarea unui campionat sau pur si simplu de a duce un stil de viata mai activ.
 • Succes – Succesul Nike este masurat prin succesul clientilor sai. Prin ajutarea sportivilor sa performeze la cel mai bun nivel, Nike a devenit sinonima cu succesul si realizarea in lumea sportului.

In ceea ce priveste elementele scheletului povestirii, personajul este clientul, problema este provocarea de a concura la un nivel inalt, ghidul este Nike, planul este de a crea produse inovatoare si programe de antrenament, indemnul la actiune este „Just Do It”, iar succesul este succesul clientului.

Povestea de brand a Apple

Crearea unui brand de succes: pe scurt despre 5 legende, Steve Jobs

Povestea brandului Apple se axeaza pe inovatie si depasirea limitelor. De la inceputurile sale ca o companie de calculatoare pana la statutul sau actual de jucator important in industria tehnologica, Apple a fost intotdeauna ghidata de dorinta de a crea produse frumoase si functionale. Prin combinarea tehnologiei de varf cu designul elegant, Apple a devenit sinonima cu inovatia si stilul. Produsele sale au transformat modul in care traim, lucram si comunicam, iar baza sa de fani loiali este o dovada a angajamentului companiei fata de calitate si excelenta.

In cazul povestii de brand a Apple, iata care sunt elementele scheletului povestirii (wireframe) indicate de Donald Miller in cartea sa „StoryBrand”:

 • Un Personaj – Povestea brandului Apple are doua personaje principale – compania insasi si clientii sai. Apple este privita ca eroul povestii, intotdeauna impulsionand limitele a ceea ce este posibil in industria tehnologica. Clientii sai sunt, de asemenea, personaje importante, deoarece ei sunt cei care beneficiaza de produsele inovatoare ale Apple.
 • Are o Problema – Problema pe care Apple incearca sa o rezolve este nevoia de tehnologie inovatoare si functionala. Clientii sai cauta produse care sa fie atat frumoase, cat si usor de utilizat, iar Apple se straduieste sa creeze dispozitive care sa indeplineasca aceste nevoi.
 • Intalneste un Ghid – Apple se pozitioneaza ca ghid in povestea sa de brand, aratand clientilor cum produsele sale ii pot ajuta sa traiasca vieti mai bune si mai conectate. Publicitatea companiei prezinta adesea oameni care folosesc dispozitivele sale pentru a se conecta intre ei, a lucra mai eficient sau a se bucura de timpul lor liber.
 • Care le ofera un Plan – Planul Apple este simplu – sa creeze produse care sa fie atat frumoase, cat si functionale, si sa ii lase pe clienti sa faca restul. Dispozitivele companiei sunt concepute pentru a fi intuitive si usor de utilizat, astfel incat clientii sa se poata concentra pe ceea ce le place sa faca.
 • Care ii indeamna la Actiune – Chemarea la actiune a Apple este de a se alatura milioanelor de oameni care au facut deja trecerea la dispozitivele sale. Compania incurajeaza clientii sa vada lumea intr-un mod nou si sa exploreze noi posibilitati cu produsele sale.
 • Care ii ajuta sa evite Esecul – Prin utilizarea produselor Apple, clientii pot evita frustrarea si dezamagirea asociate cu utilizarea tehnologiei inferioare. Dispozitivele companiei sunt concepute sa functioneze perfect impreuna, oferind o experienta fara probleme pentru utilizatori.
 • Si se incheie cu un Succes – Succesul povestii de brand a Apple este loialitatea in continuare a clientilor sai. Prin crearea de produse care sunt atat frumoase, cat si functionale, compania a construit o baza de fani pasionati care continua sa sustina misiunea sa de inovatie si excelenta.

Aceste elemente ale scheletului povestirii ajuta la structurarea unei povesti de brand intr-un mod care rezoneaza cu clientii si ii angajeaza pe plan emotional. Urmarind acest cadru, companiile precum Apple pot crea o naratiune captivanta care se conecteaza cu publicul lor si ii diferentiaza de concurenta.

Povestea de brand a Cocla-Cola

Campania „Imparte o Coca-Cola” de la Coca-Cola este un exemplu excelent de poveste de brand care subliniaza rolul companiei in a aduce oamenii impreuna si a promova conexiunea si comunitatea. Mesajul campaniei se axeaza pe ideea ca Coca-Cola poate ajuta oamenii sa se apropie unii de altii, incurajandu-i sa imparta o Coca-Cola cu prietenii, familia si cei dragi.

Utilizand elementele scheletului din cadrul modelului StoryBrand al lui Donald Miller, putem identifica mai multe elemente cheie in povestea de brand a Coca-Cola:

 • Personaj – Personajul din poveste este consumatorul, care isi doreste sa se conecteze cu altii si sa construiasca relatii.
 • Problema – Problema consta in faptul ca oamenii se simt deconectati si izolati in lumea agitata de astazi, ceea ce poate duce la sentimente de singuratate si alienare.
 • Ghid – Coca-Cola actioneaza ca ghid in poveste, oferind o solutie la problema prin incurajarea oamenilor sa imparta o Coca-Cola si sa se conecteze cu altii.
 • Plan – Planul este simplu – bea o Coca-Cola si imparte-o cu cineva la care tii. Aceasta intareste ideea ca Coca-Cola este un catalizator pentru conexiune si comunitate.
 • Indemn la Actiune – Chemarea la actiune este sa cumperi o Coca-Cola si sa o imparti cu cineva, ceea ce subliniaza ideea ca Coca-Cola nu este doar un produs, ci o modalitate de a construi relatii si a promova conexiunea.

In ansamblu, povestea de brand a Coca-Cola este un exemplu puternic de mod in care o companie poate utiliza povestirea pentru a crea o conexiune emotionala cu consumatorii si pentru a intari valorile si misiunea brandului.

Resurse:

 1. linkedin.com
 2. eoeurope.com
 3. michellepontvert.com
 4. medium.com
 5. Acest articol a fost redactat si cu ajutorul Chat GPT