Claritate in comunicare diferenta dintre brand branding style guide si manual de brand Toud

Claritate in comunicare: diferenta dintre brand, branding, style guide si manual de brand

Un brand nu este doar un nume, un logo sau un slogan; este perceptia pe care oamenii o au despre un produs, un serviciu sau o organizatie. Aceasta perceptie se formeaza prin diverse interactiuni pe care oamenii le au cu brandul, cum ar fi prin publicitate, experientele clientilor si prin recomandari de la persoanele din jur.

Un brand puternic poate crea o imagine pozitiva in mintea consumatorilor, ducand la o mai mare loialitate a clientilor, cresterea vanzarilor si o valoare de brand mai mare. Branding-ul este un proces complex care necesita planificare atenta si executie pentru a asigura ca mesajul brandului este coerent si rezonant cu publicul tinta.

Dezvoltarea unui brand puternic implica intelegerea publicului tinta, identificarea diferentiatorilor cheie, crearea unei propuneri unice de valoare si dezvoltarea unei identitati vizuale care comunica valorile si personalitatea brandului si multe altele. De asemenea, implica construirea unei experiente de brand consistente in toate punctele de contact, inclusiv canalele digitale si fizice, pentru a intari mesajul brandului si a construi increderea cu consumatorii.

Ce este un logo in relatie cu brandul

In timp ce un logo este o componenta importanta a unui brand, un brand este mult mai mult decat doar un logo. Un brand este perceptia pe care oamenii o au despre o companie, produs sau serviciu, care este formata de o varietate de factori, inclusiv:

 • Reputatia

Reputatia unui brand este construita in timp prin experientele pe care clientii le au cu brandul. Acestea includ calitatea produsului sau serviciului, nivelul de servicii pentru clienti si experienta generala a acestora.

 • Valori si personalitate

Valorile si personalitatea unui brand sunt exprimate prin mesajele sale, tonul de voce si identitatea vizuala. Acest lucru include misiunea sa, povestea si vocea brandului, care ajuta la crearea unei conexiuni emotionale cu clientii.

 • Experienta clientilor

Experienta clientilor este o componenta critica a perceptiei generale a unui brand. Acesta include totul, de la calitatea produsului sau serviciului pana la simplitatea in utilizarea websiteului sau a aplicatiei mobile.

 • Marketing si publicitate

Eforturile de marketing si publicitate ale unui brand ajuta la formarea perceptiei brandului. Acestea includ mesajele brandului, identitatea vizuala si canalele prin care acestea sunt comunicate.

Prin urmare, un brand nu este doar un logo, ci mai degraba un sistem complex de elemente care lucreaza impreuna pentru a crea o perceptie in mintea consumatorilor. In timp ce un logo poate fi o parte importanta a identitatii vizuale a unui brand, este doar o componenta a experientei mai largi a brandului.

Style Guide for leaders creare brand de organizatie brand learning brand business strategie de brand identitate vizuala toud ten fol leaders

Ce este brandingul

Branding-ul este procesul de creare a unei identitati unice pentru un produs, serviciu sau organizatie si a unei imagini (imaginea este ceea ce oamenii cred despre produs, serviciu sau organizatie; identitatea este ceea ce creatorii au definit). Acesta implica dezvoltarea unei strategii de branding care defineste valorile brandului, personalitatea si propunerea sa de valoare unica, precum si crearea unei identitati vizuale care comunica identitatea brandului catre publicul sau tinta.

Branding-ul este mai mult decat a crea un nume, logo sau tagline pentru un produs sau serviciu. Este despre crearea unei perceptii in mintea consumatorilor, care se construieste in timp prin diverse interactiuni pe care clientii le au cu brandul. Aceste interactiuni pot include totul, de la produsul sau serviciul in sine, pana la experienta de service pentru clienti, eforturile de marketing si publicitate si alte puncte de contact.

Un brand puternic poate ajuta la diferentierea unui produs sau serviciu de competitorii sai. De asemenea, poate ajuta la construirea increderii si loialitatii clientilor, ducand la cresterea vanzarilor, retentia clientilor si succesul pe termen lung al afacerii.

Procesul de branding implica in mod obisnuit cercetarea, dezvoltarea strategiei, dezvoltarea creativa si implementarea. Aceasta include cercetarea publicului tinta si a concurentei, dezvoltarea unei pozitionari si strategii de comunicare pentru brand, crearea unei identitati vizuale care comunica personalitatea si valorile brandului si implementarea brandului in diferite puncte de contact pentru a crea o experienta consecventa si memorabila pentru clienti.

Ce este strategia de brand

Strategia de brand este planul de a crea un brand. Strategia este un plan pe termen lung conceput pentru a atinge un obiectiv sau un set de obiective. Acest lucru este fals! O strategie nu este un plan. Strategia si planificarea nu sunt acelasi lucru. Un plan este doar un plan, in timp ce o strategie cuprinde mult mai mult. Potrivit lui Roger Martin, strategia implica luarea unei serii de decizii interconectate si cu impact care pozitioneaza o organizatie pentru succes, in loc sa fie un document lung de planificare. El afirma ca strategia este despre pozitionarea organizatiei pentru a castiga.

Potrivit lui Roger Martin, o strategie necesita un cadru teoretic care explica de ce este ales un anumit parcurs inainte, precum si cum sa fie serviti clientii pentru a atinge obiectivul dorit. Strategia ar trebui sa fie usor de tradus in pasi actionabili. In timp ce planificarea actiunilor face parte din proces, este un aspect minor in comparatie cu cadrul general al strategiei.

Brand-ul exista doar in mintea publicului, deci nu poate fi direct creat, insa nasterea lui poate fi influentata.

Daca vorbim despre un brand de organizatie, crearea unei strategii de brand presupune, de obicei o serie de pasi:

 1. Research, workshop-uri si intalniri de explorare pentru a atinge punctul 2.
 2. Constructia identitatii de brand – in acest pas se identifica ambitia comuna, valorile comune, misiunea, personalitatea brand-ului, numele de brand, tonul vocii in comunicare. De asemenea, daca brand-ul se afla in relatii cu alte brand-uri, tot in aceasta etapa se stabileste si relatia cu restul de brand-uri, arhitectura de brand. Tot acum se definesc mesajele cheie, se identifica inclusiv sloganul.
 3. In acest pas, va fi definita strategia de brand construind o teorie care descrie de ce si cum poate brandul sa castige inimile si mintile publicului. Va fi determinat un set integrator de alegeri strategice care vor ajuta la atingerea acestui obiectiv. Acest pas este interconectat cu cel precedent si trebuie realizat ca proces continuu si iterativ.
 4. Construirea unui brief de creatie pentru identitatea vizuala.
 5. Identitatea vizualalogo, culori, fonturi, motive grafice, layout-uri etc.
 6. Un plan de a propaga corect noua identitatea catre public – identificare puncte de contact cu publicul (touch points) si controlul lor in vederea manifestarii corecte a identitatii de brand – aici este un proces in 4 pasi – (vision -> actions -> expression -> experience). Aceasta etapa este foarte complexa.

Ce este un style guide

Style Guide for leaders creare brand de organizatie brand learning brand business strategie de brand identitate vizuala Page
Style Guide for leaders creare brand de organizatie brand learning brand business strategie de brand identitate vizuala Page
Style Guide for leaders creare brand de organizatie brand learning brand business strategie de brand identitate vizuala Page
Style Guide for leaders creare brand de organizatie brand learning brand business strategie de brand identitate vizuala Page

Un style guide, cunoscut si ca ghid de brand sau standarde de brand, este un document care descrie regulile si liniile directoare pentru cum ar trebui prezentat un brand pe diferite canale de comunicare. Este o componenta cheie a identitatii unui brand si este utilizat pentru a se asigura ca toate materialele de comunicare si alte active ale brandului sunt consistente si aliniate cu strategia de brand.

 Un style guide, de obicei, include urmatoarele elemente: 

 • Identitate vizuala
  Aceasta include reguli pentru utilizarea logo-ului, tipografiei, paletei de culori si imaginilor care alcatuiesc identitatea vizuala a brand-ului.
 • Tonul vocii
  Acesta include reguli pentru stilul de scriere al brand-ului, inclusiv utilizarea limbajului, tonului si mesajelor care se aliniaza cu personalitatea si valorile brand-ului.
 • Mesajul de brand
  Acesta include misiunea brand-ului, sloganul si mesajele cheie care comunica beneficiile sale unice publicului tinta.
 • Standardele de brand
  Acestea includ reguli pentru modul in care brand-ul ar trebui prezentat pe diferite canale, cum ar fi print, digital, social media si alte materiale de marketing.
 • Reguli de utilizare
  Acestea includ reguli pentru modul in care activele brand-ului ar trebui utilizate, inclusiv dimensiunile adecvate, amplasarea si alte consideratii.

Un style guide este o unealta critica pentru a asigura prezentarea consecventa a unui brand pe toate punctele de contact, ceea ce ajuta la construirea recunoasterii si increderii clientilor. Este adesea utilizat de designeri, copywriteri, specialisti in marketing si alti factori implicati pentru a se asigura ca toate materialele de brand sunt aliniate cu identitatea si valorile acestuia.

Ce este un manual de brand

Carte de brand, brand book, Toud

Un manual de brand, cunoscut ca si ghid de brand, este un document cuprinzator care prezinta regulile si orientarile pentru modul in care un brand ar trebui prezentat pe toate punctele de contact. Este o versiune mai detaliata si extinsa a unui style guide, oferind o intelegere mai profunda a personalitatii, valorilor si identitatii brandului si modul in care acestea ar trebui exprimate in diferite materiale de marketing si comunicare.

Un manual de brand, de obicei, cuprinde urmatoarele elemente:

 • Povestea brandului
  Aceasta include istoria, misiunea, viziunea si valorile brandului, oferind context si background pentru brand.
 • Pozitionarea brandului
  Aceasta include modul in care brandul este pozitionat pe piata si cum se diferentiaza de concurentii sai.
 • Identitatea vizuala
  Aceasta include regulile privind utilizarea logo-ului, tipografiei, paletei de culori si imaginilor care alcatuiesc identitatea vizuala a brandului, precum si exemple de moduri in care acestea ar trebui utilizate in diverse materiale.
 • Tonalitatea vocii
  Aceasta include regulile pentru stilul de scriere al brandului, inclusiv utilizarea limbajului, tonului si mesajelor care se aliniaza cu personalitatea si valorile brandului, precum si exemple de moduri in care acestea ar trebui utilizate in diverse materiale.
 • Standardele brandului
  Acestea includ reguli pentru prezentarea brandului pe diferite canale, cum ar fi print, digital, social media si alte materiale de marketing, inclusiv reguli pentru fotografie, video si alte materiale creative.
 • Ghidul de utilizare
  Acesta include reguli pentru modul in care activele brandului trebuie utilizate, inclusiv dimensiuni, plasare si alte consideratii, precum si exemple de moduri in care acestea ar trebui utilizate in diverse materiale.