UX DESIGN - cum abordezi un proiect UX in 7 pasi simpli

UX DESIGN – cum abordezi un proiect UX in 7 pasi simpli

User Experience (UX) se refera la experienta general pe care utilizatorul o are atunci cand interactioneaza cu un produs sau serviciu. Aceasta include de la capacitatea de utilizare a produsului, pana la emotiile pe care le genereaza utiliatorului. Designul UX este procesul de creare a unui produs sau serviciu care ofera cea mai buna experieta posibila utilizatorilor.

Experienta utilizatorilor este un factor critic in cea ce priveste succesul oricarui serviciu sau produs. Un produs/serviciu bine conceput care ofera o experienta pozitiva utilizatorilor poate creste rata de engagement, satisfactia si loialitatea consumatorului. Pe de alta parte, o experienta slaba poate duce la frustrare, interactiune scazuta si, in cele din urma, la esecul produsului/serviciului.

7 pasi simpli in procesul de UX design

 1. Cercetare – Primul pas in procesul de UX design este cercetarea. Aceasta presupune intelegerea nevoilor, dorintelor si asteptarilor utilizatorului, precum si a comportamentului si obiceiurilor acestuia. Cercetarea se poate face prin mai multe metode, precum interviul, sondajele, workshop-urile etc.
 2. Analiza – Odata ce procesul de cercetare este finalizat, urmatorul pas este analizarea datelor si identificarea tiparelor si tendintelor. Aceasta analiza il va ajuta pe designer sa inteleaga punctele care il deranjeaza (pain points), obiectivele si motivatiile utilizatorului.
 3. Strategia de design – Urmatorul pas este crearea unei strategii de design care contureaza directia generala a proiectului. Aceasta strategie ar trebui sa tina cont de cercetarea si analiza facute in pasii anteriori si ar trebui sa sublinieze scopurile si obiectivele proiectului.
 4. Wireframing – Al patrulea pas al procesului de proiectare UX este de a crea wireframes, care sunt liniile de baza ale designului. Wireframes-urile sunt folosite pentru a testa aspectul si structura designului inainte de aplicarea oricarui element vizual.
 5. Design vizual – Dupa ce wireframes-urile au fost testate si rafinate, urmatorul pas este crearea designului vizual al produsului. Acest lucru implica aplicarea culorilor, tipografiei si imaginilor pe wireframes pentru a crea un design atragator din punct de vedere vizual.
 6. Prototiparea – Odata ce designul vizual este complet, este timpul sa fie creat un prototip al produsului. Un prototip este un model de lucru al produsului care poate fi testat si rafinat pe baza feedback-ului utilizatorului.
 7. Testarea – Ultimul pas in procesul de proiectare UX este testarea. Testarea presupune oferirea produsului utilizatorilor si colectarea de feedback cu privire la experienta acestora. Acest feedback este folosit pentru a face orice modificari necesare produsului inainte ca acesta sa fie lansat publicului.
Proiect web design Toud - h4l THE VILLAGE, website design, web design, UX design, UI design, realizare site web, cartier rezidential

Ce face ca un proces UX sa fie de succes

Un proces UX de succes necesita o intelegere profunda a utilizatorului si a nevoilor acestuia. De asemenea, necesita dorinta de a repeta procesul, de a relua pasii, de a face modificari pe baza feedback-ului utilizatorilor. In plus, o colaborare intre designerul UX si alti membri ai echipei, cum ar fi dezvoltatorii si partile interesate, este esentiala pentru succesul procesului.

Care sunt riscurile neutilizarii proceselor UX

Ignorarea experientei utilizatorului poate duce la o serie de riscuri, inclusiv implicarea si satisfactia scazuta a utilizatorului si chiar esecul produsului sau serviciului. Fara a se concentra pe experienta utilizatorului, este dificil sa se creeze un produs sau un serviciu care sa raspunda nevoilor acestuia.

UX vs UI

UX si UI sunt procese strans legate, dar nu sunt la fel. Designul UX se concentreaza pe experienta generala a utilizatorului, in timp ce designul UI se concentreaza pe designul vizual al produsului. Cu toate acestea, cele doua sunt conectate, deoarece designul vizual poate avea un impact semnificativ asupra experientei utilizatorului. Pentru a crea un produs de succes, este important sa existe atat un design puternic UX, cat si un design puternic UI. Un factor important in succesul unui produs/serviciu este acela de a avea cele doua procese realizate in ordinea corecta. Este posibil sa faci UI inainte de UX, dar in general nu este considerata o idee buna, deoarece designul UI este axat pe designul vizual al produsului/serviciului si nu pe experienta pe care consumatorul o va avea cu acesta.

Impactul UX asupra consumatorilor

Impactul UX asupra vietii oamenilor nu poate fi trecut cu vederea. Pe masura ce devenim din ce in ce mai dependenti de tehnologie, nevoia de produse si servicii care ofera o experienta pozitiva pentru utilizator a devenit mai critica ca niciodata. De la smartphone-uri si tablete la site-uri web si aplicatii, folosim aceste dispozitive si servicii in fiecare zi, iar experienta pe care o avem in timp ce le folosim poate avea un impact semnificativ asupra vietii noastre.

Un design UX bun ne poate face viata mai usoara, mai eficienta si mai placuta. De exemplu, o aplicatie mobila bine conceputa ne poate permite sa indeplinim rapid si usor sarcini, cum ar fi comandarea de mancare sau rezervarea unei calatorii, fara a fi nevoie sa trecem printr-un proces complex si frustrant. Un site web usor de utilizat ne poate ajuta sa gasim ai simplu informatiile de care avem nevoie, cum ar fi gasirea unui medic sau efectuarea unei rezervari, fara a fi nevoie sa navigam prin meniuri confuze sau prin formulare lungi.

Pe de alta parte, un design UX slab poate avea un impact negativ asupra vietii noastre. Poate duce la frustrare, confuzie si chiar furie. De exemplu, o aplicatie mobila slab proiectata poate avea o interfata de utilizator confuza, ceea ce face dificila finalizarea sarcinilor, provocand frustrare si pierdere de timp. Un site web cu un timp de incarcare lent si un aspect aglomerat poate duce la confuzie si enervare, determinand utilizatorii sa abandoneze site-ul si sa caute alternative.

Investind intr-un design UX bun, companiile pot oferi o experienta mai buna pentru clientii lor, ceea ce poate duce la cresterea satisfactiei, loialitatii si retentiei clientilor. De asemenea, poate ajuta companiile sa atraga noi clienti, deoarece recenziile pozitive si recomandarile le pot ajuta sa-si promoveze produsele si serviciile.

Pe masura ce continuam sa ne bazam pe tehnologie in viata de zi cu zi, nevoia unui design UX bun va continua sa creasca, iar companiile care investesc in aceasta vor culege roadele prin clienti mai fericiti si un succes sporit.

Resurse:

 1. xd.adobe.com
 2. designlab.com
 3. linkedin.com
 4. btng.studio
 5. uxpin.com
 6. acest articol a fost redactat si cu ajutorul ChatGPT