Daca vorbim despre branding, vorbim de patru arii de interes. Alege de mai jos aria pe care o vizezi pentru a afla informatii complete. Daca vrei sa construiesti un brand nou, de la zero, mergi in sectiunea STRATEGIE. Daca ai deja un brand, navigheaza in sectiunea AUDIT DE BRAND.
Daca vrei sa afli mai mult despre logo si despre elemente de identitate vizuala, nivigheaza in sectiunea dedicata acestor subiecte.
Continutul din aceasta pagina se refera la brand-ul de organizatie (inclusiv companie) si mai putin la brand-ul de produs. In cazul celui din urma lucrurile sunt mult simplificate si cu focus mai degraba pe exeterior (piata, competitie) si mai putin pe interior (organizatie, procesem valori etc.).
Brand – ceea ce spun oamenii despre tine cand nu esti in camera (Jeff Bezos). Fara a rezona cu acest antreprenor sau cu modul in care el a schimbat lumea, credem ca definitia aceasta metafora despre brand este foarte relevanta. Pe langa aceasta vrem sa mai punctam inca de la inceput ca brand-ul exista doar in mintea oamenilor, ca nu putem schimba direct formarea lui, dar o putem influenta si ca in toata aceasta ecuatie – brand – organizatie – public – ceea ce conteaza cel mai mult este partea emotionala si nu cea rationala.
Branding
Ce inseamna pentru noi acest concept
Auzim des acest cuvant astazi – branding. Pare a fi atat de comun, de simplu, de usor de inteles de oricine. Asa este, insa, cu o mare observatie; oamenii se impart in 2 categorii: cei care consuma si interactioneaza cu brand-urile din aceasta postura si, pe de alta parte, cei care construiesc brand-urile (care la randul lor se impart in mai multe categorii).
Cei din urma au un rol tare dificil, insa pe masura de frumos. Ei trebuie sa inteleaga organizatia, sa priveasca in profunzimea ei (a oamenilor ei) si sa dea viata, prin acest proces denumit branding, unei imagini pozitive care va exista in mintea publicului.
Procesul de branding functioneaza bine daca agentia de brand are mijloacele potrivite pentru a ajuta organizatia sa se defineasca, sa isi identifice valorile comune, ambitia comuna, elementele de rezonanta.
Procesul de branding este un proces de autocunoastere si de defnire in care agentia se implica ca un facilitator, ajutand organizatia sa isi construiasca bazele unei imagini mai puternice, mai coerente. Imaginea aceasta exista exclusiv in mintea publicului si nu poate fi influentata direct. E nevoie si aici de un set de elemente strategice si tactice care sa influenteze constructia ei intr-o forma pozitiva.
Cateva observatii despre procesele de branding
Ce inseamna pentru noi acest concept – branding
Mai jos am adunat cateva puncte pe care le consideram importante in procesele care vizeaza brand-ul.
- branding – nu este un serviciu, este, mai degraba, o legatura sincera, profunda si asumata cu organizatia, numai cu aceasta abordare poti aduce valoare.
- toate activitatile sunt cu oameni, despre oameni, nu sunt despre lucruri abstracte, de aceea, e foarte importanta empatizarea.
- nu se poate face branding fara implicarea top managementului organizatiei . . . fara implicare, poti, in cel mai fericit caz, sa faci o diagnoza partiala si o serie de sesiuni de lucru care pot aduce continut valoros, fara a reusi, insa, sa aduci o transformare in organizatie.
- e important ca organizatia sa aloce timp de lucru intr-un astfel de proces, angajatii trebuie sa fie dispusi sa petreaca timp in sesiuni de lucru si in interviuri (fara workshop-uri, fara metoda, fara procese, nu poti scoate la iveala valorile comune, ambitia comuna, elementele care genereaza armonie si fortifica organizatia)
- procesul de branding presupune foarte multe ore petrecute in organizatie pentru observare, pentru sesiuni de lucru, pentru interviuri.
- pentru a creste relevanta procesului, este important sa intelegi publicul organizatiei.
- procesele de branding au nevoie de timp pentru a da roade, pe langa eforturile din pasii de auditare si de redefinire a brandului (atunci cand este cazul), este nevoie si de un efort continuu, de lunga durata de a-i ajuta pe toti angajatii sa cunoasca brand-ul si, mai ales, sa ii aduca in rezonanta cu el.
- in branding-ul de organizatie, este nevoie si de o echipa interna, bine pregatita, care sa propage elementele de strategie de brand in interior.
- un brand are nevoie de sprijinul angajatilor, interactiunea acestora, experienta pe care ei, ca grup, o creeaza publicului, toate acestea arata, de fapt, autenticitatea brand-ului, arata in ce masura valorile, viziunea, promisiunea sunt reale, sunt respectate.
E foarte important ca o organizatie sa aleaga cu atentie sporita agentia cu care va lucra pe proiectele de branding, pentru ca succesul procesului este influentat puternic de empatie, de modul de interactiune si relationare intre organizatie si agentie.
Proiecte branding
Aici poti vedea o parte din proiectele de branding in care am fost implicati
Share this entry