Evitarea greselilor comune in procesul de creare manual de brand, Toud

Evitarea greselilor comune in procesul de creare manual de brand: lectii de la profesionisti

Un manual de brand, cunoscut si sub denumirea de document de linii directoare sau carte de brand, este un set de reguli care defineste modul in care un brand ar trebui prezentat publicului. Este un document exhaustiv care ofera orientari privind toate aspectele identitatii vizuale si de mesaj ale unui brand, inclusiv logo-ul, paleta de culori, tipografia, imaginile si tonul de voce.

Un manual de brand asigura coerenta in toate canalele de comunicare ale unui brand, cum ar fi site-urile web, retelele sociale, publicitatea si ambalajele. Acesta stabileste standardele pentru modul in care un brand ar trebui reprezentat in toate contextele si ajuta la asigurarea faptului ca toti cei implicati in crearea continutului pentru brand urmeaza aceleasi linii directoare.

7 pasi generali in procesul de creare manual de brand

 1. Intelegerea brandului – Inainte de a putea incepe procesul de creare manual de brand, trebuie sa intelegi la nivel profund brandul, valorile sale, personalitatea si propunerea sa unica de vanzare. Acest lucru te va ajuta sa creezi o identitate vizuala care este aliniata cu esenta brandului si care rezoneaza cu publicul tinta.
 2. Defineste identitatea brandului – Dezvolta o identitate de brand clara si bine definita care captureaza esenta brandului, inclusiv valorile sale, personalitatea si misiunea. Aceasta va oferi o baza pentru crearea unei identitati vizuale consistente si coezive.
 3. Identifica elementele de design de baza – Determina principalele elemente de design vizual ale brandului, cum ar fi logo-ul, paleta de culori, tipografia si stilurile grafice. Aceste elemente ar trebui sa fie aliniate cu identitatea brandului si sa comunice eficient valorile si personalitatea acestuia.
 4. Creeaza instructiuni de design – Dezvolta ghiduri pentru utilizarea elementelor de design ale brandului, inclusiv specificatii pentru utilizarea logo-ului, coduri de culoare, stiluri si dimensiuni ale tipografiei si elemente de design grafic. Acestea ar trebui sa fie clare si cuprinzatoare, cu exemple si instructiuni pentru utilizarea corecta.
 5. Defineste liniile de aplicare – Creeaza ghiduri pentru aplicarea elementelor de design ale brandului pe diferite puncte de contact, cum ar fi site-uri web, retele sociale, materiale de marketing si ambalaje. Aceste ghiduri ar trebui sa includa reguli pentru aspectul general, spatiere si alte consideratii de design care asigura coerenta si alinierea cu identitatea brandului.
 6. Integreaza feedback-ul – Pe masura ce inaintezi cu proiectul de creare manual de brand, solicita feedback de la stakeholderi, cum ar fi managerii de brand, designerii si alte parti relevante. Integreaza feedback-ul lor pentru a rafina ghidul si pentru a te asigura ca este cuprinzator si eficient.
 7. Actualizeaza ghidul – Un manual de brand ar trebui sa fie un document viu, actualizat in mod regulat pentru a reflecta modificarile in identitatea brandului sau elementele de design. Asigura-te ca acest manual este mentinut la zi si accesibil tuturor partilor relevante.

In general, procesul de creare manual de brand este o parte importanta a dezvoltarii unei identitati vizuale puternice, care comunica eficient esenta brandului catre publicul sau tinta. Prin urmarea acestor 7 pasi, poti crea un manual de brand care ofera un ghid clar si cuprinzator pentru proiectarea si aplicarea identitatii vizuale a brandului in mod coerent si eficient pe toate punctele de contact.

Electromontaj - branding, identitate vizuala, website redesign

5 greseli comune in procesul de creare manual de brand

 • Un manual de brand caruia ii lipseste claritatea poate duce la confuzie si incoerente in identitatea vizuala. Aceasta poate include ghiduri neclare sau incomplete pentru utilizarea culorilor, tipografiei si altor elemente de design. Pentru a evita aceasta eroare, asigura-te ca ghidul este clar si cuprinzator, cu exemple si instructiuni care sunt usor de inteles si de urmat.
 • Desi este important sa avem ghiduri care asigura coerenta si alinierea cu identitatea brandului, manualele de brand excesiv de restrictive pot ingradi creativitatea si pot limita expresia vizuala a brandului. Pentru a evita aceasta eroare, asigura-te ca ghidul este suficient de flexibil pentru a permite variatie si creativitate, mentinand totodata consistenta cu identitatea brandului.
 • Procesul de creare manual de brand necesita colaborare intre diferiti stakeholderi, cum ar fi managerii de brand, designerii si alte parti relevante.
 • Lipsa implicarii partilor cheie in proces poate duce la un ghid stilistic care nu este aliniat cu identitatea brandului sau care nu indeplineste nevoile publicului tinta.
 • Un manual de brand ar trebui sa fie un document actualizat regulat pentru a reflecta schimbarile in identitatea brandului sau elementele de design.
 • Neglijarea actualizarii acestuia poate duce la ghiduri invechite care nu mai reprezinta cu exactitate brandul sau identitatea sa vizuala.
 • Un manual de brand care nu ofera context poate duce la confuzie si ambiguitate. Pentru a evita aceasta eroare, asigura-te ca instructiunile de utilizare sunt insotite de explicatii ale rationamentului din spatele lor, precum si de exemple despre modul in care trebuie aplicate in diferite contexte.

Prin evitarea acestor greseli comune, poti crea un manual de brand care ofera indrumari clare si cuprinzatoare pentru designul si aplicarea identitatii vizuale a brandului in mod consecvent si eficient in toate punctele.

5 criterii pe care sa le iei in considerare atunci cand cauti o agentie de design

Am strans 5 criterii dupa care sa te ghidezi atunci cand cauti o agentie de design care sa iti construiasca un manual de brand:

 1. Portofoliu si expertiza – Cauta o agentie de design cu un portofoliu puternic care demonstreaza experienta si expertiza in crearea identitatilor vizuale si a manualelor de brand pentru diferite branduri si industrii. Evalueaza istoricul agentiei si asigura-te ca are proiecte de buna calitate care sunt bine aliniate cu valorile si identitatea brandului.
 2. Proces colaborativ – O agentie de design buna ar trebui sa aiba un proces colaborativ care implica lucrul strans cu clientul pentru a intelege identitatea, valorile si obiectivele de brand ale acestuia. Agentia ar trebui sa fie capabila sa traduca aceste informatii intr-o identitate vizuala care reflecta personalitatea unica a brandului si il diferentiaza de concurenti.
 3. Intelegerea publicului tinta – Agentia de design ar trebui sa aiba o intelegere clara a publicului tinta a brandului si modul in care identitatea vizuala poate fi folosita pentru a comunica eficient si a atrage acest public. Agentia ar trebui sa fie capabila sa dezvolte solutii de design care rezoneaza cu publicul tinta si sunt potrivite pentru diferite puncte de contact si platforme.
 4. Atentie la detalii – Atentia deosebita la detalii si focusul pe livrarea de lucrari de design de inalta calitate care sunt consistente, coezive si atragatoare vizual sunt puncte forte ale unei agentii de design. Aceasta ar trebui sa fie capabila sa creeze un manual de brand cuprinzator care acopera toate elementele de design necesare, inclusiv paleta de culori, tipografia, imaginile precum si alte elemente.
 5. Comunicarea si managementul proiectului – O agentie de design buna ar trebui sa aiba abilitati puternice de comunicare si gestionare a proiectului, cu capacitatea de a tine clientul informat si implicat pe tot parcursul procesului de design. Agentia ar trebui sa poata stabili asteptari clare pentru livrabile, termene si buget, si ar trebui sa fie receptiva la feedback si capabila sa faca modificari dupa nevoie.

Evaluand potentialele agentii de design in functie de aceste criterii, poti identifica un partener care are expertiza, procesul si abilitatile necesare pentru a crea o identitate vizuala puternica si un manual de brand care ajuta brandul sa iasa in evidenta si sa se conecteze cu publicul tinta.

Resurse:

 1. rakacreative.com
 2. profwritingacademy.com
 3. 99designs.com
 4. canva.com
 5. adobe.com
 6. contentmarketinginstitute.com
 7. acest articol a fost redactat si cu ajutorul Chat GPT