Strategie de brand
Construim impreuna un plan pe termen lung prin care vom influenta pozitiv perceptia publicului despre organizatia ta. Vom cauta prin tot ceea ce facem sa spunem o poveste care sa inspire.
Construim impreuna un plan pe termen lung prin care vom influenta pozitiv perceptia publicului despre organizatia ta. Vom cauta prin tot ceea ce facem sa spunem o poveste care sa inspire.
Acest serviciu se aplica pentru brandurile noi. Pentru brandurile existente este potrivit serviciul de audit de brand, care include analiza brandului existent si identificarea solutiilor prin care se poate produce o optimizare a lui.
Brand – exista exclusiv in mintea publicului si se refera la ceea ce crede o persoana din public (stakeholders) despre o anumita organizatie, un anumit produs sau serviciu. Nu poti crea direct un brand, poti doar influenta modul in care el ia nastere.
Un brand inseamna bani – o putere masurabila de a favoriza vanzarea.
Brand equity – se refera la influenta pozitiva pe care o are un brand in vanzare. Se defineste si ca diferenta de pret platita pentru un produs cunoscut fata de unul mai putin cunoscut.
Un brand puternic inseamna costuri mai mici de promovare, o forta imensa de atractie, conversie si retentie. Un brand puternic inseamna o cale scurta spre un public dornic sa consume.
O serie de organizatii si companii realizeaza un top anual al brandurilor internationale. Topul Interbrand este unul dintre cele mai cunoscute. Acest top ilustreaza si valoarea de piata a brandurilor pe care o masoara in dolari. In 2018 Apple a trecut la valoarea (vorbim numai de valoarea brandului) de 200 de miliarde de dolari. Topul se poate vedea aici – https://www.interbrand.com/best-brands/best-global-brands/2018/ranking/ .
In aceasta etapa definim publicul tinta principal si secundar. De asemenea, identificam elemente ale publicului care au impact asupra brandului (fara a-l consuma). E important, pentru a putea construi pozitionarea si pentru a putea identifica elementele care definesc brandul.
In aceasta etapa analizam concurentii principali. Identificam pe baza de analiza SWOT principalele elemente pe care trebuie sa le avem in considerare.
In aceasta etapa definim elementele capabile ce fac acest brand recognoscibil fata de restul de branduri concurente. Aici stabilim prin ceea ce este diferit brandul. E important sa fie diferit.
Pe baza analizei targetului si a concurentei, ne asiguram ca identificam anumite puncte cheie pe care brandul trebuie sa le atinga pentru a fi relevant pentru public. In aceasta etapa le definim si le conectam cu brandul.
*ambele puncte de mai sus se vor discuta indicand sistemul de referinta (frame of reference)
Numele de brand – nu are nevoie de descriere sau de explicatii suplimentare. Facem doar mentiunea ca astazi foarte multe nume de brand sunt deja folosite de alte branduri, fiind si inregistrate la institutiile competente, nationale sau internationale.
Acestea au un rol important in definirea brandului. Ele construiesc, practic, scheletul pe care va lua nastere brandul. Ele simplifica sau nuanteaza ceea ce este brandul, pentru a-l face mai usor de inteles pentru public. Ele sunt: esenta brandului (brand essence), promisiunea brandului (brand promise), viziunea (brand vision), misiunea (brand mision), valorile (brand values), personalitatea de brand (brand personality).
In aceasta etapa definim relatia brandului cu mediul si cu activitatile de tip CSR si, de asemenea, construim o serie de mesaje cheie care se vor folosi in comunicare.
Toate elementele de mai sus vor contribui activ la crearea pozitionarii brandului. Pozitionarea presupune definirea unei anumite zone din piata (ramasa neocupata, cu o competitie mai mica sau pur si simplu, o zona unde brandul are o putere mai mare ) pe care brandul o va ocupa.
Pozitionarea este un element cheie, pentru ca stabileste contextul cel mai favorabil brandului, pregatindu-l, in acelasi timp, sa performeze aici.
Toate elementele de mai sus se vor armoniza intr-o poveste, care se va construi prin strategia de comunicare si prin elementele de identitate vizuala. Elementele formeaza scheletul acestei povesti. Aceasta etapa se realizeaza in fazele urmatoare si nu este inclusa in procesul de strategie de brand.
Cel mai important aspect al activitatilor legate de procesul de branding este realizarea unei povesti credibile, diferita, capabila sa inspire. Aceasta poveste va lega brand-ul de oamenii care interactioneaza cu el. Aceasta poveste este rodul corelarii tuturor punctelor aminitite mai sus.
Fara o poveste, lupta cu alte branduri sau alte companii va fi una foarte dificila pe termen mediu si lung.
Portofoliu