WordPress 5.0 Bebo

WordPress 5.0 “Bebo”

– update major –

Categorie: Cunoastere

Nivel: Incepator

De-a lungul timpului, WordPress a facut multiple actualizari, multe dintre ele minore. Toate au fost menite sa imbunatateasca performantele, dar si optimizarea pentru o experienta mai buna a uitilzatorilor platformei. Pe 6 decembrie 2018, WordPress a lansat mult asteptata actualizare 5.0 sau Bebo, numita astfel dupa pianistul Bebo Valdes. Este o actualizare care vine cu schimbari majore in ceea ce priveste functionalitatea si flexibilitatea platformei.

Descriem mai jos modificarile majore pe care le aduce WordPress 5.0

Noul Gutenberg – editorul pe baza de blocuri

Poate cea mai importanta schimbare cu care vine Bebo, update-ul WordPress 5.0, este noul Gutenberg, editorul bazat pe blocuri care este menit sa faciliteze crearea de continut. De fapt, Gutenberg a fost lansat inca din versiunile generatiei 4.0, insa varianta 5.0 aduce o serie de capabilitati noi. Daca pana acum continutul putea fi adaugat in blocuri mari sau pus in pagina ca un singur bloc, acum lucrurile stau diferit. Pentru fiecare tip de continut este alocat cate un bloc. In acest fel reorganizarea continutului in pagina se face mult mai usor prin simpla mutare a blocurilor. Daca in versiunea 4.9 exista un singur editor, cu butoanele asezate in partea de sus, acum fiecare bloc are butoanele lui de editre, secifice tipului de continut pe care il afiseaza.  

O alta caracteristica a Gutenberg este ca, pe langa blocurile implicite temei, fiecare utilizator poate sa creeze blocuri personalizate care sa ii usureze procesul de asezare in pagina, permitandu-i acestuia sa se concentreze pe continutul in sine.

WORDPRESS 5.0 “BEBO”- UPDATE MAJOR WORDPRESS

Continut dinamic – schimbari rapide

De asemenea, actualizarea WordPress 5.0 permite folosirea blocurilor pe mai multe pagini si editarea acestora din acelasi loc, asa numitele blocuri reutilizabile. Astfel, se pot seta diferite sabloane cu o configuratie predefinita de blocuri individuale. In acest caz, Gutenberg face ca fiecare modificare ce are loc intr-un bloc sa declanseze actualizarea automata a continutului, oriunde se afla acel bloc, pastrand in acelasi timp un aspect consistent al website-ului. Pentru a evita schimbarea accidentala a codului si, implicit, modificarea continutului, WordPress s-a asigurat ca structura continutului nu poate fi usor alterata. Astfel blocurile individuale au devenit o modalitate confortabila in care utilizatorii pot schimba cu usurinta si in mod direct continutul.

WORDPRESS 5.0 “BEBO”- UPDATE MAJOR WORDPRESS

Interfata de Programare a Aplicatiilor (API) imbunatatita

Matt Mullenweg, creatorul WordPress, crede ca cea mai importanta actualizare cu care Gutenberg vine este imbunatatirea functiei copy/paste. Acum este mult mai usor sa preiei continut din alte medii, pe care mai apoi sa il aduci in pagina fara fi alterat de preformatare. Copierea adreselor URL este mult mai rapida, pasii care trebuiau facuti pana acum fiind practic sariti. WordPress 5.0 permite copierea directa a adreselor URL fara a mai fi necesara copierea link-ului in clipboard, sublinerea textului, crearea legaturii si inserarea link-ului.

Editorul Clasic este inca disponibil

Pentru cei care inca nu sunt foarte convinsi ca actualizarea WordPress 5.0 se pliaza complet pe nevoile lor sau inca mai trebuie sa se informeze in legatura acesta, se poate reveni la Editorul Clasic, care va rula pana in 2021 in paralel cu noul editor. Acest plugin restabileste editorul WordPress anterior si ecranul Editeaza Postarea.

website ski branding ski logo ski website sports branding sport logo sports

E bine sa fac update-ul la WordPress 5.0?

Noi spunem ca e bine, insa nu e bine sa il faci acum. E bine pentru ca este necesar ca platforma ta sa tina pasul cu noile dezvoltari, e bine din punct de vedere al securitatii (se vehiculeaza faptul ca update-urile de securitate vor veni atat pentru versiunea 5.0, cat si pentru versiunea precedenta). In plus, e bine, pentru ca poti beneficia de noile tool-uri descrise mai sus.

Cand sa fac update-ul la WordPress 5.0?

Inainte de a face update-ul, asigura-te ca tema si plugin-urile pe care le folosesti sunt compatibile cu WordPress 5.0. Foarte multi dezvoltatori lucreaza de multe luni la aceasta compatbilitate, facand deja temele si plugin-urile compatibile. Unele nu sunt insa compatibile, nu inca, existand riscul de a perturba intreg sistemul. O serie de teme si plugin-uri cer dezactivarea noului editor – Gutenberg si activarea editorului clasic, din ratiuni de compatibilitate. Trebuie sa stii ca acest lucru se face relativ usor, printr-un plugin, oferit chiar de WordPress  – https://wordpress.org/plugins/classic-editor/  .

Recomandarea noastra este ca dupa ce verifici compatibilitatile sa mai astepti, cateva saptamani, o luna, pentru a fi sigur ca depasesti perioada de eliminare a bug-urilor (a elementeleor care nu functioneaza inca perfect) atat din paltforma WordPress, cat si din teme si plugin-uri.

Sa ne bucuram de acest moment al aparitiei WordPress 5.0 si sa ne propunem sa oferim experiente si mai placute vizitatorilor care ajung in site-urile construite pe platforma WordPress.

Site uri web

PS Azi, 4 ianuarie 2019, este deja disponibila versiunea 5.0.2.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns