WordPress 5.0 “Bebo”
– update major –
Categorie: Cunoastere
Nivel: Incepator
De-a lungul timpului, WordPress a facut multiple actualizari, multe dintre ele minore. Toate au fost menite sa imbunatateasca performantele, dar si optimizarea pentru o experienta mai buna a uitilzatorilor platformei. Pe 6 decembrie 2018, WordPress a lansat mult asteptata actualizare 5.0 sau Bebo, numita astfel dupa pianistul Bebo Valdes. Este o actualizare care vine cu schimbari majore in ceea ce priveste functionalitatea si flexibilitatea platformei.
Descriem mai jos modificarile majore pe care le aduce WordPress 5.0
Noul Gutenberg – editorul pe baza de blocuri
Poate cea mai importanta schimbare cu care vine Bebo, update-ul WordPress 5.0, este noul Gutenberg, editorul bazat pe blocuri care este menit sa faciliteze crearea de continut. De fapt, Gutenberg a fost lansat inca din versiunile generatiei 4.0, insa varianta 5.0 aduce o serie de capabilitati noi. Daca pana acum continutul putea fi adaugat in blocuri mari sau pus in pagina ca un singur bloc, acum lucrurile stau diferit. Pentru fiecare tip de continut este alocat cate un bloc. In acest fel reorganizarea continutului in pagina se face mult mai usor prin simpla mutare a blocurilor. Daca in versiunea 4.9 exista un singur editor, cu butoanele asezate in partea de sus, acum fiecare bloc are butoanele lui de editre, secifice tipului de continut pe care il afiseaza.
O alta caracteristica a Gutenberg este ca, pe langa blocurile implicite temei, fiecare utilizator poate sa creeze blocuri personalizate care sa ii usureze procesul de asezare in pagina, permitandu-i acestuia sa se concentreze pe continutul in sine.
Continut dinamic – schimbari rapide
De asemenea, actualizarea WordPress 5.0 permite folosirea blocurilor pe mai multe pagini si editarea acestora din acelasi loc, asa numitele blocuri reutilizabile. Astfel, se pot seta diferite sabloane cu o configuratie predefinita de blocuri individuale. In acest caz, Gutenberg face ca fiecare modificare ce are loc intr-un bloc sa declanseze actualizarea automata a continutului, oriunde se afla acel bloc, pastrand in acelasi timp un aspect consistent al website-ului. Pentru a evita schimbarea accidentala a codului si, implicit, modificarea continutului, WordPress s-a asigurat ca structura continutului nu poate fi usor alterata. Astfel blocurile individuale au devenit o modalitate confortabila in care utilizatorii pot schimba cu usurinta si in mod direct continutul.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!