Voi ati fost la Cernauti?

Bucovina de poveste

Bucovina

Bucovina chiar e colt de rai

Am ajuns in Bucovina in copilarie, aveam vreo 5 ani, nu imi mai amintesc mare lucru. Am avut sansa de a merge din nou in 2015. M-au atras bisericile pictate la exterior (am vazut atunci doar Voronet si Manastirea Humor) si oamenii, un soi aparte de romani, blanzi, ospitalieri, plini de viata si iubitori de autenticul romanesc, dar si cu un accent aparte prin partile de vest ale regiunii.

Am ajuns in 2016 din nou in Bucovina, am mers atunci pana la Putna, locul unde e inmormantat Stefan cel Mare, cel mai mare conducator (ma feresc sa spun domnitor) al Moldovei. Zona Putna e aparte, dupa ce te incanta o natura frumoasa, domoala, contrastanta, imediat ce iesi din Gura Humorului si mergi spre Nord, ajungi in Putna, unde gasesti o oaza de verde si de liniste. Nu am multi ani, dar liniste asa de profunda, de tainica nu am mai trait pana atunci.

Bucovina de Nord, Ucraina de azi, Romania de ieri

Bucovina e insa mai mult decat ceea ce poti vizita in Romania. Bucovina se intinde si in Ucraina. “Tara Fagilor” dupa cum o recomanda chiar numele, Bucovina, a apartinut o bucata buna de timp moldovenilor, trecand in 1774 in Imperiul Habsburgic, apoi facand parte din Romania Mare. In 1945 nordul Bucovinei este luat de URSS iar in 1991 de Ucraina (odata cu destramarea URSS). Bucovina de Nord se leaga strans de istoria Moldovei, acolo veti gasi Cetatea Hotin (infratita cu celelalte cetati ale Moldovei, din pacate doar 6 din cele 13 mari cetati ale Moldovei se mai afla in Romania de azi, restul apartinand Republicii Moldova si Ucrainei), orasul Cernauti si multi vorbitori de limba romana in sate precum si in Cernauti (in jur de 50 000).

Am mers acolo dornic sa vad, sa descopar, sa simt un suflu romanesc.

Bucovina in decursul istoriei a apartinut:

Doua zile in Bucovina de dincolo, din Ucraina

La granita e un pic socant, stai mult (cateva ore la dus si dublu de obicei la revenire, se intra in spatiu european), oamenii sunt nerabdatori, usor rai. Granita nu e una europeana, e o improvizatie romaneasca.

Ai un soc cand faci primii km, casele sunt mari, curate, ingrijite, gospodariile asisderea. Ogoarele sunt lucrate. Oamenii sunt harnici si asta e foarte vizibil. Discrepanta e mare intre satele din zona de granita romana si cea ucraineana.

Orasul Cernauti e aproape, ajungi in aproximativ 40 de minute. Aici lucrurile se schimba. Saracia si traiul greu sunt vizibile. Vezi dupa cum sunt strazile, cladirile, masinile vechi. Mare parte din zona centrala e pavata cu piatra cubica, pusa demult si reparata rar.  Dar e fermecatoare. Sper sa nu o schimbe nici peste 700 de ani.

Oamenii sunt buni, amabili, pe strada, in trafic, in magazine. Femeile sunt frumoase, chiar foarte frumoase si elegante. Aici se vede influenta rusa.

Nu a scapat nici acest loc de globalizare, dar pe langa neinsemnatele lucruri ale marilor corporatii gasesti aici niste boutique-uri de bomboane, prajituri si ciocolata impresionante prin simplitate, gustul produselor, specific si atmosfera.

Orasul Cernauti are o arhitectura spectaculoasa, vei descoperi aici o serie de cladiri vechi (de pe vremea Imperiului Habsburgic) pastrate in conditii bune – teatrul, cladirile din zona pietonala veche (magazine de tip boutique, centre de banca, restaurante), primaria,  liceele din centru si mai ales Universitatea. Universitatea este cu adevarat speciala. In Romania nu vei gasi una la fel de frumoasa. E veche de pe la jumatatea secolului 19. Se poate vizita si ea si vei gasi acolo si ghizi romani. E usor sa o confunzi cu una dintre universitatile Regatului Unit.

Vei intalni oameni nascuti in Cernauti care vorbesc romaneste si o fac cu drag si cu mandrie (mandrie in sens bun, cu emotie pozitiva). Noi am gasit prin restaurante si cafenele si chiar ne-am bucurat de conversatii lungi cu ei. Ni s-au parut boemi, isteti si cu pofta de viata. Poate doar am avut noroc sa gasim oameni faini, speram sa validam caracterul aparte al romanilor de aici in turele viitoare.

Mancarea e foarte buna si cred ca si destul de naturala. Exista o serie de locuri de cazare foarte frumoase, moderne si amenajate cu bun gust, asa cum e Apartament 7 (vezi pozele din galerie). Preturile sunt mai mici, la orice.

In loc de concluzie

Merita sa faceti o calatorie, pentru placerea de a cunoaste romani nascuti in Romania de ieri, pentru a vedea o cultura bogata, pentru a savura gusturile de altadata (se pare ca prajiturile, bomboanele si nu numai au gustul celor de demult din Romania), pentru a va bucura de preturi mici si pentru a admira femeile frumoase si cochete ale locului.

Noi ne-am incarcat bateriile si mai ales sufletul; Bucovina e acel loc ce poate sa iti umple sufletul chiar si atunci cand poposesti doar cateva zile prin tinuturile ei.