Cum sa “dai aripi” – un proiect de design, branding si comunicare pentru o scoala dintr-un sat
Existenta noastra (Toud) este strans legata de ideea de mai jos. In consecinta, a fost foarte usor sa incepem proiectul de voluntariat despre care urmeaza sa vorbim.
Crezul nostru
Credem intr-o strategie de castig infinit, un echilibru in care castiga fiecare parte interesata (organizatia, clientul, publicul larg, utilizatorii, furnizorii, comunitatea etc.). Credem ca avem nevoie si meritam o lume mai putin stresa[n]ta, cu mai putine griji si unde nu exista atat de multa presiune pe individ. Singura cale de a crea un echilibru intre organizatiile care vand produse sau servicii si oameni (care au nevoie de ele sau aproape au nevoie de ele) este prin inlaturarea presiunii prin puterea povestilor de a vindeca, de a inspira.
Proiectul
Este 2024, mediul de invatamant s-a transformat masiv in Romania, atat in bine, cat si in rau. Un colectiv de parinti s-a gandit: cum ar fi daca ar readuce la viata o scoala intr-un sat, undeva pe Transfagarasan? Numarul de copii a scazut in aceasta parte a tarii (probabil si la nivel national), iar o serie de scoli sunt inchise sau li s-a gasit alt scop.
Scoala despre care vorbim mai sus parea locul ideal unde sa „dai aripi” unor copii. Zona este verde, linistita, iar scoala permite amenajarea a 4 clase. Exista premisele de a construi o scoala altfel, cu focus pe tehnologie noua, dar si pe integrarea unei baze sanatoase (crestinismul, dreptul roman si invatatura greaca, spiritul satului romanesc). Mai mult decat atat, aceasta clasa avea potentialul sa porneasca la drum cu un numar mai mic de copii, ceea ce ar fi permis mai multa atentie distribuita pentru fiecare copil din partea invatatorului.
Aportul Toud
14 aprilie 2024, o zi de duminica linistita. S-au deschis de cateva zile inscrierile pentru clasele pregatitoare. Doua familii au decis sa nu mai inscrie copiii la aceasta scoala. Proiectul este in pericol, fara a atinge numarul minim de copii, clasa nu va fi validata de Ministerul Educatiei si scoala nu va exista.
Aici intervine momentul in care ni s-a cerut ajutorul. Cum facem sa mai aducem 2-4 copii pentru scoala?
Aveam nevoie de o poveste si am creat-o. Intr-un maraton de 8 ore, am creat baza strategica pentru asociatia care a pus fundatia acestei scoli, dar si identitatea vizuala. Am creat materialele de promovare pentru online, dar si cele tiparite si am pornit comunicarea.
A fost poate unul dintre cele mai bune moduri de a petrece o zi de duminica, luand parte la constructia viitorului acestei scoli. In astfel de proiecte totul functioneaza foarte bine, parca o forta exterioara te calauzeste si fiecare pas se face mai repede, dar si cu un sens deplin, cu profunzime.
Prezentam acest proiect din doua motive:
- E foarte usor sa ajuti si un lucru mic pe care il faci poate insemna foarte mult si poate schimba viata multor oameni in bine.
- Dincolo de orice, daca prin munca ta nu reusesti sa dai aripi macar unui om, inseamna ca nu esti pe drumul bun.
Pune suflet in ce faci si lasa povestile sa faca viata mai frumoasa,
Echipa Toud
Share this entry